Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Metszés 9 rész

A SZŐLŐ MŰVELÉSI ÉS METSZÉSI MÓDJA

 Reha Zoltánné szerkesztő

SZŐLŐMŰVELÉS ALAPISMERETE

 

A gyümölcsfajták közül a szőlő a legmunkaigényesebb, és a vele való törődés bizony eltart tavasztól őszig. Mégis érdemes telepíteni. A szőlőnkénti fogyasztásán kívül a hasznosítása igen széleskörű, például a borászat, vagy a szőlőből készült frissítő italok.

 

A magára hagyott, vagy hanyagul, rosszul gondozott szőlőtőkétől nem lehet termést várni, és ha mégis terem, élvezhetetlen. Bár a termés mennyiségét, minőségét a szakszerűen elvégzett munkával lehet csak elérni, ennek ellenére, épp úgy, mint a gyümölcsfák esetében, a metszés tudományát bárki elsajátíthatja.

 

A szőlőnek történelme van. Azt ugyan nem lehet pontosan kideríteni — több ezer év távlatából nézve —, melyik népcsoport ismerte fel először a magasba kúszó, indaszerű növény visszametszésének áldásos előnyét, annyi azonban ismeretessé vált: a Kaszpi-tenger déli részéről; nagy valószínűséggel Örmény, Ezerbajdzsán és Grúzia földjéről származik. Az viszont biztos, a grúzok erjesztettek először bort a szőlő levéből.

 

Az első szőlővesszőket a görögök hozták Európába, és ők kezdték meg a művelésüket is, sőt az első európai bort is ők sajtolták. Kevéssel utána, a szőlő termesztése (sőt a bor széleskörű elterjesztése is), Itáliába is átkerült, ahol az éghajlathoz alkalmazkodva, újabb metszésmódokat kísérleteztek ki. Itálián keresztül Marcus Aureilus Antonius — 161-l80 között — uralkodása alatt került hazánkba megművelésre, és itt is otthonra talált. Európában különböző tájakon, vidékeken — a klímának megfelelően — különböző művelési módok honosultak meg. Délen, Görögországban, a kúszó hajlama révén sodronyra vagy fára futtatva nevelik, még napjainkban is, igen eredményesen. Észak felé, például Franciaországban, Németországban is, a könnyebb művelés érdekében, már a karós vagy huzalrendszerű, alacsony tőkeművelést helyezték előnybe. Ám legyen az bármilyen művelési mód, egy biztos, a szőlő, változást hozott az étkezési szokásainkban, sőt, hatást gyakorolt a történelemre is.

 

Tekintettel arra, hogy a szőlő, szinte mindehol megterem, megszámlálhatatlan szőlőfajta ismeretes a világon; például meleget kedvelő, szárazság és fagytűrő; csemege és borszőlő; van sok munkát és kevesebbet igénylő, felfelé kúszó és bokrosodó. Ezzel együtt, jól eltűrik egymás szomszédságát, Sőt, az sem okoz problémát, ha a metszésmódokat, a szőlőfajtákra jellemző tulajdonságukkal alkalmazzuk. Legfeljebb a szőlőgazdának okoz gondokat a más-más beérési idővel.

 

A TALAJ MINŐSÉGE, sem gátolhatja a szőlőtermesztést, még akkor sem, ha nem éppen szőlőtermő a vidék, ha a talajnak megfelelő szőlőfajtát választjuk. Van homokos talajt kedvelő, amely a napos oldalú hegy oldalában is megél. A szakszerű gondozással még bő termést is hozhat. A szőlőre el lehet mondani, bármilyen talajban megél, a szárazságot jól viseli, csak elég napot kapjon. A napos helyen, mindegy, milyen művelés módot alkalmazunk, mert a legmostohább körülmények között is képes termést hozni. Ennek azonban előfeltétele, hogy a gazda rajta tartsa a szemét, és folyamatosan gondozza. 

 

SZŐLŐTŐKE RÉSZEI

 

Ismerjük meg, a 1. ábra szerint, a szőlőtőke részeit, hogy a szőlő művelése ne okozzon gondot.

 

01-toke-540.jpg

 

 

1.ábra                                                     Szölötőke részei

 

A földalatti rész a gyökérzet (A), amely vizet és tápanyagot vesz fel, és továbbítja a föld feletti résznek. A gyökér folytatása a földalatti gyökérnyak és földfeletti tőkenyak. A kettő találkozásánál látható az oltvány forradási helye is — már amennyiben az ültetvény oltvány; a saját ültetésűn nincs forradás. Mindkettőnek van előnye is, hátránya is. — A földfeletti részen helyezkedik el a tőke. (B). A tőke neveli a hajtásokat, amely növekedés közben megfásodik és vesszővé alakul át. A földfeletti rész (C) — a rajzon látható kondor művelésű — a törzs. A törzs — több éves nevelés eredményeként — vízszintesen fekvő folytatása (D), ennek a neve, kar. A karon helyezkednek el a termőkezdemények, vagy többéves termőalapok, amelyeket különböző metszési móddal termőre késztethetünk.

 

Az (E-F) két éves, visszametszett részeket csernek nevezzük. A cseren fejlődő (G) hajtások az egy éves visszavágott, rövid és hosszú vesszők. Ezeket nevezzük csapnak, a (H) rövidhajtás pedig fattyúhajtásnak, illetve biztonsági csapnak, amely nem cserről, hanem a tőke karjából fejlődik. Lényegében az a feladata, hogy megakadályozza a akar felkopaszodását.

 

SZÖLÖVESSZÖ HAJTÁSAI

 

 VESSZŐ: A képen, a 2. ábrán    jól látható, bütykös ízekből áll össze — az újabb és újabb hajtások megvastagodásának nyomai — A két bütyök közötti részt íz köznek nevezzük.

 

 A teljes vesszőn háromféle rügyet különböztethetünk meg: például (A) világos rügyeket, a szőlő, termőrügyeit, amelynek száma a visszametszés erősségétől függ. A (B) fejletlen sárszem, amely kisebb és sötétebb a termő rügynél. A tőke felső részén az alapi rügyek ülnek, (C).

 

02-abra-540.jpg 

 

2.ábra                                                                     Szölővessző hajtásai

 

SZŐLŐ TELEPÍTÉSE

 

Kétféle telepítési mód ismeretes; telepíthető gyökeres oltványról, és saját gyökereztetésű szőlővesszőről. A saját magunk által előállított tőkekezdeménynél elmarad az anyagi befektetés, de azon már érdemes elgondolkodni, melyikkel járunk jobban? Mielőtt eldöntjük, melyiket válasszuk, legyünk tisztába az oltványültetés előnyeivel. Például, nincs kitéve a gyökérfertőzés veszélyének, biztosabb az eredés és a tőke, erősebben fejlődik.

 

Bármelyik mellett döntünk, a szőlő telepítésére is érvényes; nem mindegy; védett vagy sík területre, kötött vagy homokos talajba telepítünk. Például, az egyik helyen, ugyan az a szőlőfajta, buja fejlődésnek indul, bő termést hoz, míg a nem megfelelő helyen, csak gyenge vesszőket, és meg kell elégedni, csekély terméssel.

 

Mint tudjuk, van koraérésű és későm érő szőlőfajta, ezen belül van fehér és festő szőlő. Ebből rögtön ki lehet következtetni, hogy a szüretelés is különböző időpontra esik. Mégis, a tapasztalat azt mutatja, ha nem is jelentős része a kertgazdáknak, helytelenül, tekintet nélkül a fajtára, elhamarkodottan telepítik egymás mellé — általában a szomszédtól, baráttól kapott — szőlőjüket. Abban az esetben, még elfogadható, ha saját fogyasztásra, csak néhány tőkéről van szó, ám sok bosszúságot okozhat annak, aki borászkodásra szánja, és nagyobb területen követi el a hibát.

 

KONKRÉTAN A TELEPÍTÉSRŐL

 

Először jelöljük ki a sor és a tőtávolságot, majd az oszlopok távolságát. Például a közkedvelt kordon művelésű szőlőnél a sortávolság általában 200-250 centiméter, a tőtávolság 120-150 cm. A támoszlopok 6, legfeljebb 7-8 méter távolságra legyenek egymástól. Többet mérni célszerűtlen, mert a huzalokat nem lehet feszesre kihúzni.

 

A fejművelésű szőlő távolsága kisebb a kordorművelésűnél, azonban az eléggé elterjedt Moserféle, magas művelésű tőke esetében, a 300 méter sortávolság a legelőnyösebb. Az ültető gödörnek 1X1. méter szélességűnek és 70 cm. mélységűnek kell lennie ahhoz, hogy az oltványoknak megfelelő életteret biztosítsunk. Ám mielőtt az oltványt a gödörbe helyeznénk, a gyökérzet végét 12 centire, az oldalgyökereket, 2 centire vágjuk vissza! Erre szükség van, hogy elkerülhessük — amit talán észre sem veszünk —, az esetleges gyökérvégek sérüléseit, melyek veszélyeztetik a megeredést. Az oltvány elföldelésénél viszont arra kell figyelni, hogy az oltás helye (a forradás), 3-4 centire a föld felszíne fölé kerüljön. Sőt, ha szeretnénk elkerülni, hogy az oltvány nemes részén harmatgyökerek fejlődjenek, az oltás helye, akár 15 centire is kerülhet a föld felszíne fölé. Talán az egyetlen előnye a saját gyökereztetésű szőlőtelepítésnek, hogy nem képződnek harmatgyökerek.

 

 

Amikor a tavasszal elültetet oltványunknál, azt tapasztaljuk, hogy a lombozata kielégítő, akkor már biztos, hogy a gyökérzet is megfelelően fejlődik.

 

SZŐLŐ MŰVELÉSMÓDOK

 

Akár csak a gyümölcsfák esetében, a rendelkezésre álló terület adottsága szerint határozzuk meg, milyen szőlőfajtát érdemes telepíteni, és csak azután, melyik művelési módot célszerű alkalmazni. Lehet például fej vagy kordonművelés, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Ezek megfontolása nélkül, nem érdemes vállalni a rizikót. Azt viszont feltétlenül figyelembe kell vennünk, a szőlő sem mentes a csúcsi dominanciától. Ezt bizonyítja a kúszó hajlama, melyet ki is használhatunk.

 

FEJMŰVELÉSI TŐKE jellegzetessége a bunkószerű megvastagodás, amely a gyakori, erős visszametszésből származik. Hátrányt jelent, hogy jóval több munkaidőt igényel, mint a kordonféle művelési mód. Viszont előnye, hogy az alacsonyan tartott tőkefejet, őszi takarással megvédhetjük a téli fagykároktól.

 

KORDON MŰVELÉSI MÓD, a könnyebben kezelhetősége miatt, hazánkban is igen elterjedt, legalábbis kis területeken alkalmazzák szívesen, főleg kertekben. Törzse felfelé nyúló; termőrészei, a huzalon nevelt karon fejlődnek ki. Művelési mód tekintetében, a kordon lehet alacsony, 30-40 cm. magasságú, és lehet középmagas, 50-60 cm. magasságú. A Moserféle magas művelésű kordon pedig, elérheti a 120-140 cm. magasságot is. Előnye, hogy a termés nem koszolódik. Hátránya, hogy a törzsét hamarabb éri fagykár, mint az alacsonyabb művelésű vagy fejművelési tőkénél.

 

A kordonféle művelési mód — különösen, ha lugasról van szó — lehetőséget nyújt a szőlőnek, hogy érvényesítse a kúszó hajlamát, a csúcsi dominanciát, s ez által nagyobb termőterületet neveljen. Sőt, hűsítő, árnyékot adó dísze legyen a kertnek. Az már szinte egyértelmű, hogy a termése is jóval több, mint a fejművelésű tőkék esetében.

 

A kordon nevelésű tőke lehet egy törzsű és kétkarú vagy kéttörzsű ugyancsak két karral, és lehet egykarú vagy kétkarú. Mivel a szőlőfajtáknak nem egyforma a termőképessége, itt is meg kell gondolni, melyiket éri meg a tőke kialakításánál alkalmazni. Kis területek gazdaságos kihasználása érdekében, érdemes lugast nevelni, azonban számba kell venni, hogy a lugas, bármely művelési móddal szemben, több munkaidő ráfordítást igényel, és a jól megválasztott szőlőfajta, a gondos művelés eredményeként; minden tőke 60-70, de a bőtermőknél, akár 100 kilógramm termést is hozhat.

 

KORDON ÉS LUGASFORMÁK (3. ábra. ) első sor: egy törzsű és egy karú, kéttörzsű és kétkarú (keresztalakba téve), továbbá egy törzsű és kétkarú. Második sor: Kétemeletes; vízszintes és váltott karú lugasformák.

 

03-abra-lugas-muveles-mod--540.jpg 

 

3.ábra.                                          Hagyományos és különleges lugasformák

 

A lugasféle művelési módnak széles a skálája, a könnyen kezelhetősége miatt, jobbára a kétemeletes, váltott karú (4.ábra) Thomery lugas terjedt el. Ez a művelési és metszés mód abban különbözik a többi lugasfélétől, hogy tőkénként változik a kar magassága. Kétszintes; alacsony majd magas törzs, váltakozással.

 04-lugas-540.jpg

 4.ábra                                                Thomery lugas

 

A lugas kinevelését és a fenntartását a kordonféle művelési móddal oldhatjuk meg, azzal a különbséggel, hogy a termőkarokat — a hagyományos lugas esetében — kettő, vagy akár három szintig nevelhetjük. Két emelet esetében is, ez a legjobb megoldás, tőkéről általában egy törzset nevelünk és négy kart; kettőt jobbra, kettőt balra, ellentétes irányban.  Ha bárki a két kar mellett dönt, lehet, de nem származik előny belőle.

 

A háromemeletes lugas is megoldható, csak nem mindenkinek éri meg bajlódni vele, az mellett jól meg kell választani hozzá a szőlőfajtát, különben több munkával jár, mint amennyi hasznot hoz. Ha valaki mégis ragaszkodik a három emelethez, számolnia kell azzal, ha a metszést, csak egyetlen évben nem szakszerűen vagy figyelmesen végzi, a harmadik emelet az alsó kettő rovására fejlődik.

 

KORDON METSZÉSMÓD, CSERCSAPOS METSZÉS

 

Ahhoz, hogy a szőlőtőkén ne csak hajtásrügyek képződjenek, a szőlővesszőt, különböző metszésmóddal termésre kényszeríthetjük. Azonban a tőkét a szerint terhelhetjük, hogy metszésekor, hány világos rügyet hagyunk rajta. A terhelés mértéke pedig annak a függvénye; a szőlőfaj milyen metszésmódot igényel. Ahhoz pedig, hogy a tőke minden évben egyenletesen teremjen, a megfelelő metszéssel, termőegyensúlyban kell tartani. Például nem szabad, sem túlterhelni, sem alulterhelni. Mindkettő a következő évi termés rovására megy.

 

 Most ismerjük meg a rövidcsapos és a hosszúcsapos váltómetszést, és azok metszésmódjából eredő különbözőséget.  

05-rovidcsapos-540.jpg 

 

5.ábra                                       Csercsapos rövid csap

 

RÖVIDCSAPOS VÁLTÓMETSZÉS. 4. ábra: Az első év tavaszán (A) két világos rügyet (csapot) hagyunk a karon, amelyből kialakul a termőalap, a cser. A következő évben, a két rügyből kapott csercsapos vessző közül a felsőt (B)  — a csercsappal együtt — tőből eltávolítjuk, az alsót két rügyre metsszük vissza, illetve termőre metsszük. A harmadik évben (C) ugyan így járunk el; a felső vesszőt — cserrel együtt — tőből eltávolítjuk, az alsót két rügyre visszametsszük. Ezt ismételjük minden évben.

 

 A rövidcsapos művelési mód előnye, hogy késlelteti a tőke felkopaszodását, de csak bőtermő, közepes fürtöt hozó szőlőfajtáknál érdemes alkalmazni.

 

 HOSZÚCSAPOS VÁLTÓMETSZÉS, 5. ábra szerint, illetve, csercsapos váltómetszés. E metszésmóddal a legtöbb szőlőfajta művelhető. Azon kívül, hogy nagyobb tőketerhelést elbír, a termőegyensúly megtartása is egyszerűbb, mint a rövidcsapos metszésnél.

06-hossucsapos540.jpg 

 6.ábra                                         Csercsapos hosszú csap

 

A kiindulás itt is a kétrügyes csap (A), a két rügyből kapott két vessző közül (B), a felsőt négyrügyes hosszúcsapra, az alsót kétrügyes rövid csapra metsszük vissza. A harmadik évben, a letermett hosszú csapot eltávolítjuk (C. ábra szerint), az előző évi rövidcsap felső  hajtátását négy, az alsó két rügyet rövid csapra metsszük (D). A következőévben, ha úgy ítéljük meg, hogy a tőke nem bírja a terhelést, nem késtünk el vele, áttérhetünk a rövidcsapos metszési módra.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

C sewn myringotomy nebulizers, osteophytes.

(adeyonibi, 2019.03.02 22:13)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

4130 derecske akácfa ut 7 sz

(nagy lászló, 2018.11.10 08:58)

szeretném megtekinteni a hozzászolásokat

erika.feleky@gmail.com

(erika feleky, 2018.05.10 09:34)

Kaccsolni hogy kell?


Nagyon köszönöm!

erika.feleky@gmail.com

(erika feleky, 2018.05.10 09:33)

Kaccsolni hogy kell?


Nagyon köszönöm!

ekker.csaba@gmail.com

(Ekker Csaba, 2014.07.23 17:25)

Kedves Júlia!
A balatonszentgyörgyi Csillagvár kerthelyiségében 2011 augusztus végén egy gyönyörű termő szőlőlugast láttam, ami 8 asztal feletti területet befedett, mindössze 3 tőkével. Az asztalok felett lógtak a gyönyörű kék fürtök, szemet gyönyörködtető látvány volt.
Kérdésemre a tulajdonos tájékoztatott arról, hogy a szőlő Vénusz, és 3 évvel ezelőtt ültette konténeres oltványokból.
A következőév őszén10 db poharas oltványt vásároltam Bakonyi László Keszthelyi szőlőnemesítőnél, amiből két darabot 2012 szeptemberében a hét méter hosszú melléképületem déli oldalra néző fala mellett, a faltól 40 cm-re ültettem olyan céllal, hogy ereszlugast alakítsak ki. Telepítéskor mindegyik oltvány gödrébe drén-csövet vezettem le 75 cm mélységbe, s mivel az eresz alatt kevesebb csapadékot kap, ezért rendszeresen öntözöm, szárazságtól függően hetenként és tőkénként 30-50 liter vízzel.
Ezeket 2013- és 2014 tavaszán mindkét évben 2-2 rügyre visszametszettem, s jelenleg a mellékelt fényképen látható állapotban van. ( a leghosszabb vesszők kb 4,5 méteresek)

Mindkét tőkefejről mellékelek egy képet, mely mutatja, hogy milyen magasságban és milyen méretű vesszőket tudtam ez évben kialakítani

A hosszú bevezető után a kérdéseim, melyekre kérném szíveskedjék
válaszolni:

A hosszúra hagyott vessző nem hátráltatja-e a szőlő fejlődését? (az alsó levelek száradnak el!)
A vesszőkön növő hónaljhajtásokat leszedjem-e?
Milyen e szőlőfajta vízigénye? ( nem sok a heti 30-50 liter tőkénként?)
A dréncsőbe öntött vízhez keverjek-e Buviplánt A- műtrágyát, mennyit, és milyen gyakorisággal? ( Ültetéskor a gödörbe a szerves trágyán kívül 5 dkg-ot adagoltam mindegyik tőkéhez)
A többi szőlőm permetezésekor indokolt -e a Vénuszok permetezése, vagy ne permetezzem? ( a májusi nagy balatoni vihar-- nálunk 122 km/óra volt!!-- megtépte a levelek kb. 60%- át. Ekkor szőlősgazdák tanácsára megpermeteztem!!)
Milyen lugaskialakítási, metszési módot javasolna a továbbiakban,ha azt szeretném,hogy a 7 m hosszú melléképület bejárati ajtajai fölött 2,3 magasságban végighúzódó, 1,2 m szélességű, vízszintes síkú ereszlugasom legyen. (A lugas vízszintes síkú támrendszerét a tető szarufáinak végeire rögzített könnyű-acélszerkezetből ezután fogom kialakítani. A fotón látható vesszőrögzítés az ereszcsatorna alatt kifeszített huzalon csak ideiglenes megoldás!! )

Megjegyzés: a levelem elején említett bőven termő balatonszentgyörgyi lugas élettartamának közlésekor a tulajdonos feltehetően tévedett, szinte hihetetlen,hogy 3 éve telepített szőlő kb 100 m2-es lugast benő. Vagy több éves, nagy térfogatú konténerest telepített. A Csillagvár parkjában egy kisebb állatkert is látható (őz, szarvasok, muflon,szamár. juh, kecske nyúl , háziállatok, vaddisznó ), feltehetően ezek trágyája is segíthette a szőlő növekedését.

Érdeklődéssel, kíváncsian várom válaszát. Fáradozását előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Ekker Csaba
A szövegben említett fotókat terjedelmi okokból nem tudom mellékelni.

Re: ekker.csaba@gmail.com

(LVXDS, 2015.04.07 07:56)

Re: Re: ekker.csaba@gmail.com

(szabó józsef, 2017.03.19 09:13)

Re: ekker.csaba@gmail.com

(kocsis gyula, 2016.01.28 20:52)

jambrik4@gmail.com

(jambrik tamás , 2013.11.27 18:39)

Kedves Júlia !

csemege szőlő oltványokat ültettem tavasszal,kordonos művelésre szeretném nevelni. kérdésem az, hogy tavasszal hogyan metszem meg a vesszőt,hogy kitudjam alakítani a kordonos művelést ?

várom válaszát. tisztelettel jambrik tamás

saldobagy nr. 115

(Jambor Imre, 2014.06.17 15:26)

Udvozlom.megprobalom rovidre fogni.kezdo szolos gazda vagyok,van 32 ar csemege szollo ami Moldova, palatina ,hamburg ,2 fele muskotaly ,4 evesek,kordon muvelessel .a kerdesem a zold metszessel kapcsolatos .vege a viragzasnak elkeztuk a zold metszest ,visszavagni a tetejet,teljesen kivagtuk a kaccsokat 3 parcellabol 2 tott befejeztuk amikor egy gazda mernok azt monta hogy nem jo mert vissza fog esni a novekedes .mikor vegezzem a zold metszest .

Re: jambrik4@gmail.com

(i.maria, 2016.07.30 08:33)

Szaldobagy nr.115

(Jambor Imre, 2014.06.17 15:41)

Udvozlom.megprobalom rovidre fogni.kezdo szolos gazda vagyok,van 32 ar csemege szollo ami Moldova, palatina ,hamburg ,2 fele muskotaly ,4 evesek,kordon muvelessel .a kerdesem a zold metszessel kapcsolatos .vege a viragzasnak elkeztuk a zold metszest ,visszavagni a tetejet,teljesen kivagtuk a kaccsokat 3 parcellabol 2 tott befejeztuk amikor egy gazda mernok azt monta hogy nem jo mert vissza fog esni a novekedes .mikor vegezzem a zold metszest .Az email-cimem jimcsa@emai.com

Re: Szaldobagy nr.115

(Jámbor Imre, 2016.06.06 16:36)

Jámbor Úr által feltett kérdésre a válasz engem, Bónis Ottónét is érdekel

Nem mondom meg

(Peter, 2016.03.20 15:11)

Csak az egynyári vesszők rügyei hoznak termést?

szilagyi.imre23@gmail.com

(szilagyi imre , 2014.11.04 10:01)

Kedves Júlia ! én a kertembe telepítettem 11 irsai Olivér csemetét és azt szeretném meg tudni pontosan Milyen metszést is igényel ? csak kifejezetten hosszú szálveszős metszést ? mint például (ernyő)? vagy egy hagyományos 2karos rövid 2-3 csapos metszéssel is jól terem ? válaszát előre is köszönöm !

ekker.csaba@gmail.com

(Ekker Csaba, 2014.09.11 19:13)

Kedves Júlia!
Kérem szíveskedjék választ adni arra, hogy számíthatok-e 2014. 07.23.-án feltett kérdéseim megválaszolására. Üdvözlettel: Ekker Csaba

7099 Felsőnyék Bacsó Béla 13

(Kurdi Tibor, 2014.07.02 10:05)

Oltvány ültetés után,a hiányok biztonságos pótlására hosszabb szárú oltványt szeretnék.A szakmai neve mi?Köszönöm kurditibor@szigetvin.hu

Szaldobagy nr.115

(Jambor Imre, 2014.06.17 15:37)

Udvozlom.megprobalom rovidre fogni.kezdo szolos gazda vagyok,van 32 ar csemege szollo ami Moldova, palatina ,hamburg ,2 fele muskotaly ,4 evesek,kordon muvelessel .a kerdesem a zold metszessel kapcsolatos .vege a viragzasnak elkeztuk a zold metszest ,visszavagni a tetejet,teljesen kivagtuk a kaccsokat 3 parcellabol 2 tott befejeztuk amikor egy gazda mernok azt monta hogy nem jo mert vissza fog esni a novekedes .mikor vegezzem a zold metszest .Az email-cimem jimcsa@emai.com

nagyi1951@freemail.hu

(Kunhalminé, 2014.06.01 17:24)

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy szőlőtőkén mennyi az ideális csercsap
és egy csercsapon mennyi az ideális (csak 2 ?) vessző.
Köszönöm a segítséget.

Szőreg Szerb u50

(Földesi Árpád, 2014.04.25 14:43)

T Tanácsadó Csemege szőlőmet házikertben kordonművelésben tartom 3 -4 éves telepíaytés. A talajtól első huzal 50cm majd 40 .....40 ....és a legfölső is 40cm távolra van kihúzva. Az alsó 3 drótra mindkét irányba / jobb /bal termőkarokat engedtem több mint 1 m hosszban. Félő hogy sok szőlőm lesz egy tőkén mi lenne az ideális? Jobb é ha csak az első és a harmadik termőkart hagyom mindkét oldalra /négy kar/ vagy azt is csak egyirányba / két kar/ Hány termő szemet bír el a tőke átlag? köszönöm ha segít üdv Árpád